اعتراض کسبه بازار تهران به تخریب سرای تاریخی سیگارچی

جمعی از کسبه بازار تهران با نوشتن نامه به مدیرکل میراث‌فرهنگی اداره میراث‌فرهنگی استان تهران خواستار جلوگیری از تخریب سرای تاریخی سیگارچی (موقوفه منیرالسلطنه) شدند. آنها معتقدند، در این مدت نه‌تنها یگان حفاظت از میراث‌فرهنگی استان تهران که هیچ یک از کارشناسان این اداره کل توجهی به اعتراض کسبه جهت حفاظت از این بنای تاریخی نداشته‌اند.

اعتراض کسبه بازار تهران به تخریب سرای تاریخی سیگارچی

جمعی از کسبه بازار تهران با نوشتن نامه به مدیرکل میراث‌فرهنگی اداره میراث‌فرهنگی استان تهران خواستار جلوگیری از تخریب سرای تاریخی سیگارچی (موقوفه منیرالسلطنه) شدند. آنها معتقدند، در این مدت نه‌تنها یگان حفاظت از میراث‌فرهنگی استان تهران که هیچ یک از کارشناسان این اداره کل توجهی به اعتراض کسبه جهت حفاظت از این بنای تاریخی نداشته‌اند.

به گزارش روزن آنلاین، اعتراض کسبه بازار تهران پس از ارسال نامه‌ای به علیرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای جلوگیری از تخریب سرای تاریخی سیگارچی که به بهانه مقام‌سازی بنا آغاز شده است، همچنان ادامه دارد. با این حال به نظر می‌رسد میراث‌فرهنگی هنوز اقدامی برای حل این مسئله نکرده است چراکه صبح امروز به‌دنبال بی‌توجهی وزارت میراث‌فرهنگی، کسبه بازار تهران با نوشتن نامه‌ای به مدیرکل محترم اداره میراث فرهنگی استان تهران خواستار جلوگیری از تخریب این بنای ارزشمند تاریخی شدند.

آن‌ها با خطاب قرار دادن پرهام جانفشان مدیرکل میراث‌فرهنگی استان تهران در این نامه اعلام کردند، اینجانبان، جمعی از کسبه بازار بزرگ تهران در سرای تاریخی سیگارچی (موقوفه منیرالسلطنه) به اطلاع جنابعالی می‌رسانیم که این سرای تاریخی در هفته‌های گذشته به بهانه مقاوم‌سازی توسط یک شرکت مشاور و طرف قرارداد با اداره کل اوقاف و امور خیریه استان تهران در حال تخریب است و در این مدت نه تنها یگان حفاظت میراث فرهنگی استان تهران که هیچ یک از کارشناسان آن اداره کل به اعتراض کسبه و درخواست آن‌ها برای حفاظت از این بنای تاریخی توجه نکردند.

در این نامه آمده است، جنابعالی به خوبی می‌دانید که بازار بزرگ تهران از مهم‌ترین پهنه‌های تاریخی شهر تهران است و بین سال‌های ۹۰۷ تا ۱۱۳۵ و در دوره صفویه احداث شده است.

به گفته کسبه بازار تاریخی تهران، اهمیت این پهنه تاریخی به اندازه‌ای زیاد است که مجموعه بازار تهران به همراه تمامی بناهای تاریخی موجود در آن در آبان ماه سال ۱۳۵۶ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد و از آن پس تاکنون مشمول قوانین میراث فرهنگی قرار گرفته است.

با این توضیح، درک این موضوع که بازار تهران و آثار تاریخی آن به ویژه سرای تاریخی منیرالسلطنه که موقوفه همسر ناصرالدین شاه است مشمول قوانین حفاظتی میراث فرهنگی هستند، چندان دشوار نیست.

حال اما به اطلاع شما می‌رساند که شرکت تخریب کننده سرای تاریخی سیگارچی یا همان موقوفه منیرالسلطنه، برغم آن که وزیر سابق میراث فرهنگی با حضور در این مجموعه در سال ۹۷ از تصمیم به تخریب آن جلوگیری و تاکید کرد که سرای سیگارچی باید با همان وضعیت حفظ شود، در هفته‌های اخیر با تصمیم به تخریب آن، علاوه بر آن که منجر به تعرض به بنای ثبت ملی شده در پهنه تاریخی بازار تهران شده است، موجب نگرانی و اعتراض کسبه بازار تهران به ویژه کسبه سرای تاریخی سیگارچی نیز شده است.

از همین رو، اینجانبان، جمعی از کسبه بازار تهران بدین وسیله از جنابعالی درخواست داریم بلافاصله با اعزام هیات کارشناسی آن اداره کل یا وزارت میراث فرهنگی، خسارات وارد شده به این بنای تاریخی را ارزیابی و براساس قوانین مصرح میراث فرهنگی دستور جبران خسارات و بازسازی عین به عین بخش‌های تخریب شده در سرای تاریخی سیگارچی را صادر کنید.

گفتنی است با توجه به نزدیک شدن بارش‌های پاییزی و زمستانی و البته با نگاه به تجربیات سابق در تخریب تعمدی بناهای تاریخی واقع در بازار تهران برای توسعه و تغییر کاربری آن‌ها با استفاده از آبگرفتگی تعمدی، بیم آن می‌رود که سرای تاریخی سیگارچی نیز با همین شیوه دچار خسارات بیشتر و ایجاد فرسایش تعمدی در بنا با هدف تخریب و ساخت و ساز مواجه شود.

لذا خواهشمند است به عنوان متولی حفاظت و صیانت از آثار تاریخی شهر تهران بلافاصله دستور جلوگیری از تخریب بیشتر این اثر تاریخی و جبران خسارات را صادر فرمایید تا کسبه بازار تهران و علاقمندان به حفظ آثار تاریخی در هسته اولیه شکل گیری شهر تهران از نگرانی خارج و گام مثبتی برای حفظ آثار تاریخی پایتخت برداشته شود.

منبع: خبرگزاری ایلنا

منبع: ایلنا
دیدگاه شما
منتخب سردبیر