دسته گل جدید شهرداری تهران؛

زیباسازی عمارت قاجاری با سیمان!

جداره بیرونی عمارتِ قاجاری میرزا نبی‌خان، توسط عوامل شهرداری تهران، با هنر ماست مالی کردن مخدوش شد. چند سال پیش در عملیات سنگ فرش کردن گذر همین خانه، پیرنشین‌های این عمارت ویران شده بود.

زیباسازی عمارت قاجاری با سیمان!

جداره بیرونی عمارتِ قاجاری میرزا نبی‌خان، توسط عوامل شهرداری تهران، با هنر ماست مالی کردن مخدوش شد. چند سال پیش ، در عملیات سنگ فرش کردن گذر همین خانه ، پیرنشین‌های این عمارت ویران شده بود.

به گزارش روزن آنلاین،این خانه در نقشه موسیو کرشیش طراحی شده در سال ۱۲۳۷ ه خ، با نام خانه، میرزا نبی‌خان مشخص شده است و در نقشه متاخر عبدالغفار نجم الملک (ترسیم شده در سال ۱۲۷۰ ه خ) با نام خانه غلام الملک معرفی شده است.

میرزا نبی قزوینی ملقب به امیر دیوان دولتمرد عصر قاجار، همچنین پدر صدراعظم نامدار دوره ناصری میرزا حسین خان سپهسالار و یحیی خان مشیرالدوله بود. نبی خان در خدمت علینقی میرزا رکن الدوله پرورش یافت و در سلک خدمتگزاران دولت درآمد. پس از مدتی علینقی میرزا از پدرش استدعا کرد دختری به عقد او درآورد. فتحعلی شاه نیز از میان دختران خود، ماه نوش لب خانم افتخارالسلطنه را که مادرش از دیگر بانوان اندرون مقرب تر و محبوب تر بود، به او داد.نبی خان در سال ۱۲۵۴ ه ق به پاداش لیاقتی که در فرونشاندن آشوب شهر شیراز از خود نشان داد، به حکومت فارس منصوب شد و یکسال در آن منطقه حکمرانی کرد. بار دیگر در سال ۱۲۵۸ ه ق به جای فرهاد میرزا معتمدالدوله به حکومت فارس رفت و در سال ۱۲۶۱ ه ق حکمران اصفهان شد.

پس از تبدیل شدن این منطقه از مسکونی به تجاری ، خانه میرزا نبی‌خان تبدیل به کارگاه کیف دوزی شد و مدتی نیز انبار لاستیک بود و مدتی هم به عنوان انبار کابل فشار برق از آن استفاده می‌شد و هم اکنون هم به صورت انبار بهره‌برداری می‌شود و در دهه ۹۰ جداره آجری داخل خانه با سیمان پوشانده شده بود.

در دهه ۹۰ برای سنگ فرش کردن خیابان رکنی ، پیرنشین‌های عمارت توسط عوامل شهرداری تخریب شد و عملیات سنگ فرش انجام و در امرداد ماه سال ۱۴۰۳ جداره بیرونی توسط عوامل شهردار ناحیه دو، منطقه ۱۲ تهران با هنر ماست مالی کردن و به عنوان زیباسازی شهر تهران ، سیمان اندود شد.

این سیمان کاری آسیب فراوانی به جداره این عمارت قاجاری وارد کرده است و نیازمند حضور کارشناسان متخصص برای حذف و پاکسازی سیمان دارد در هیچ عملیات مرمتی از سیمان استفاده نمی شود و سوال این است که نهادهای نظارتی و بازرسی در شهرداری تهران و وزارت میراث کجا تشریف دارند؟

اقدمات وزارت میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی (مگص) برای مستند نگاری و ثبت این خانه چه بوده؟

آیا تاکنون پرونده ای برای حفظ و احیاء این عمارت توسط شهرداری یا میراث تهیه شده است؟

تنها محله و بافت تاریخی ثبت شده در آثار ملی شهر تهران ، محله عودلاجان است، چه اقدامات حفاظتی و احیاء برای این بافت تاریخی و ارزشمند انجام شده است؟

منبع:سایت سفرنویس

دیدگاه شما
منتخب سردبیر