اوضاع وخیم فرونشست زمین در اطراف کعبه زرتشت
در حالی که بناهای تاریخی مهمی در دشت مرودشت نظیر نقش رستم، تخت جمشید و کعبه زرتشت قرار دارد، گزارشها نشان میدهد که میزان فرونشست این دشت به حدود ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر رسیده است.
در حالی که بناهای تاریخی مهمی در دشت مرودشت نظیر نقش رستم، تخت جمشید و کعبه زرتشت قرار دارد، گزارشها نشان میدهد که میزان فرونشست این دشت به حدود ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر رسیده است.
به گزارش روزن آنلاین، در حالی که بناهای تاریخی مهمی در دشت مرودشت نظیر نقش رستم، تخت جمشید و کعبه زرتشت قرار دارد، گزارشها نشان میدهد که میزان فرونشست این دشت به حدود ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر رسیده است.
مهدی زارع، رئیس مرکز پیشبینی زلزله و استاد زلزلهشناسی در این زمینه گفت: برداشت گسترده از منابع آب زیرزمینی در دشت مرودشت، موجب بیشترین میزان فرونشست در این دشت شده به گونهای که میزان فرونشست دشت مرودشت طی سالهای اخیر به حدود ۲۰ تا ۳۰ سانت در سال رسیده که عدد بسیار زیادی است.
وی افزود: محوطههای باستانی تخت جمشید و نقش رستم هم در مجاورت دشت مرودشت است که بخشهایی از این محوطهها هم به دلیل فرونشست دشت، در معرض آسیب قرار گرفته است.
زارع ادامه داد: تهدید اصلی متوجه بنای کعبه زرتشت است که در محوطه نقش رستم، روی زمین ساخته شده و همین امروز هم به طور مستقیم در معرض فرو نشست قرار گرفته و متاسفانه، نشست کعبه زرتشت به سرعت در حال گسترش است.
این استاد زلزلهشناسی خاطرنشان کرد: در محوطه نقش رستم، یک جوی زهکش درست کردهاند که ایجاد این جوی زهکش، یک اقدام کاملا غیرعلمی است علاوه بر اینکه نحوه حفر این جوی این گونه است که انگار تعدادی کارگر را آوردهاند تا کف محوطه را به این شیوه کندهکاری کنند. محوطه باستانی نقش رستم با یک گاراژ اتوبوسرانی فرق داشته و نباید به این شکل زهکشی میشد که به نظر من، همین زهکشی کف محوطه نقش رستم، موجب توسعه شکافها شده.
رئیس مرکز پیشبینی زلزله یادآور شد: ظرف دو یا سه سال اخیر، میراث فرهنگی استان فارس جز دریافت وجه بلیت از گردشگران ورودی، هیچ کاری برای نگهداری و پایش و مرمت در این محوطه انجام نداده و البته اقدامات پیش از این سه سال هم چندان قابل تعریف نبوده است.
زارع تاکید کرد: به عنوان یک پیشفرض، گفته میشود که تخت جمشید بر اثر وقوع زمینلرزه تخریب شده و اسکندر نقشی در تخریب تخت جمشید نداشته است، ولی بعضی دیگر از ایرانشناسان میگویند که ممکن است حضور اسکندر در تخت جمشید با وقوع زمینلرزه همزمان شده باشد چون اسکندر نمیتوانسته با یک حمله، آن کاخهای باشکوه را از بین ببرد.
منبع: روزنامه اعتماد