۰۱ بهمن ۱۴۰۳
کد خبر: 4320
پرونده «روزن‌آنلاین» با موضوع کارنامه عملکرد علیرضا زاکانی در شهرداری تهران - یک

افشین حبیب‌زاده: وعده‌های بی‌سرانجام مدیریت شهری تهران، قابلیت کتاب شدن دارد!/ بعید می‌دانم مردم به مدیریت شهری نمره قبولی بدهند

مدیریت ششم شهری تهران به ماه‌های پایانی خود نزدیک شده است. هرچند که عده‌ای چشم انتظار مجلس و رای این نهاد قانونگذار برای افزایش عمر پارلمان شهری به پنج یا شش یا هفت سال هستند اما به نظر می‌رسد اکنون فرصت خوبی برای نقد عملکرد مدیریت شهری است. علیرضا زاکانی، در مقام شهردار با شعارها و وعده‌های بسیاری روی کار آمد. این شعارها تا چه اندازه توانستند نظر جناح مقابل را جلب کنند؟ «روزن آنلاین» با افشین حبیب‌زاده، عضو شورای پنجم درباره این وعده‌ها به گفت‌وگو نشسته است.

افشین حبیب‌زاده: وعده‌های بی‌سرانجام مدیریت شهری تهران، قابلیت کتاب شدن دارد!/ بعید می‌دانم مردم به مدیریت شهری نمره قبولی بدهند

روزن آنلاین - مدیریت ششم شهری تهران به ماه‌های پایانی خود نزدیک شده است. هرچند که عده‌ای چشم انتظار مجلس و رای این نهاد قانونگذار برای افزایش عمر پارلمان شهری به پنج یا شش یا هفت سال هستند اما به نظر می‌رسد اکنون فرصت خوبی برای نقد عملکرد مدیریت شهری است. علیرضا زاکانی، در مقام شهردار با شعارها و وعده‌های بسیاری روی کار آمد. این شعارها تا چه اندازه توانستند نظر جناح مقابل را جلب کنند؟ 

«روزن آنلاین» با افشین حبیب‌زاده، عضو شورای پنجم درباره این وعده‌ها به گفت‌وگو نشسته است:

*وعده ساخت مسکن و بهبود وضعیت حمل و نقل و پاک شدن چهره شهر از آسیب اجتماعی تنها چند مورد از وعده‌های زاکانی در بلدیه تهران بود، تا چه اندازه این وعده‌ها را محقق شده می‌دانید؟

به نظر من اساسا ذات مدیریت و مسئولیت این گونه است که باید براساس امکانات موجود و ظرفیت‌های موجود برنامه‌ریزی صورت بگیرد و این برنامه‌ریزی باید مکتوب باشد و مبتنی بر نظر کارشناسان امر تهیه شود. هر مدیر و مسئولی هم باید بعد از طی کردن مراحل آن، برنامه را به مردم ارائه کند. اگر مدیری خارج از این چارچوب وعده‌ای را به مردم دهد، قطعا توانایی انجام آن را نخواهد داشت. 

مدیریت شهری در دوره ششم در حوزه‌های مختلفی وعده‌هایی به مردم داد که نتوانست به آن عمل کند. من وقتی خودم وعده‌ای را می‌شنیدم، به نظرم رسید که مدیران شهری از افعال «مضارع» و «آینده» استفاده می‌کنند و یکبار نگفتند ما این کار را انجام دادیم! اگر براساس پتانسیل موجود برنامه‌ای ارائه می‌شد، قطعا بخشی از آن امکان اجرا داشت.

*پس معتقدید که این وعده‌ها اجرایی نشده است؟

فکر می‌کنم می‌توان یک کتاب مفصل از وعده‌هایی که در این دوره به مردم داده شد اما متأسفانه به آنها عمل نشد، تهیه کرد. اگرچه ما به‌عنوان جناح رقیب هستیم، اما این امر برای ما هم خوشایند نیست. ما دوست داشتیم کسی که مدیریت شهری را بر عهده می‌گیرد، بتواند در کار خود موفق باشد، چراکه موفقیت او به معنای روزگار بهتر برای مردم شهر ما بود.

اگر آنها موفق می‌شدند، حتماً موفقیت‌هایشان را ذکر می‌کردیم و امروز از این دستاوردها تشکر می‌کردیم، زیرا در جهت منافع شهر تهران انجام شده بود. اما متأسفانه هرچه بیشتر بررسی می‌کنیم، کمتر به موفقیتی درخور تشویق و تشکر می‌رسیم.

*بیاید کمی مصداقی‌تر صحبت کنیم، مثلا در حوزه شهرسازی، حمل و نقل و یا حتی خدمات شهری، وضعیت را نسبت به دوره خودتان چطور ارزیابی می‌کنید؟

متأسفانه در حوزه خدمات شهری شاهد نابسامانی‌هایی هستیم. به‌عنوان نمونه، در زمینه پسماند، بسیاری از مردم از نحوه جمع‌آوری زباله‌ها و مشکلات موجود در سطح شهر ناراضی هستند. این در حالی است که این موضوع از کارهای روتین شهرداری بوده که در دوره‌های گذشته انجام می‌شد. اما در این دوره، حتی این ماموریت حداقلی نیز به‌صورت قابل قبول اجرا نمی‌شود. 

همچنین در رابطه با زباله‌سوزهای منطقه آرادکوه، شاهد هیچ اقدام مشخصی نبوده‌ایم و شرایط همان‌گونه که در گذشته بوده، ادامه دارد.

به‌عنوان مثال، وعده ساخت واگن ملی که اخیراً مطرح شده، بارها در شوراهای قبلی بررسی شده بود. متخصصان پیش از این اعلام کرده بودند که تولید ۱۰۰ درصد قطعات واگن در داخل کشورمقرون به صرفه نیست.

من به خاطر دارم که مهندس هاشمی بارها تشریح کردند اگر بتوانیم ۵۵ درصد از واگن‌ها را در داخل تولید کنیم، ۴۵ درصد باقی‌مانده را می‌توانیم از خارج وارد کنیم و لزومی ندارد که ادعا کنیم ۱۰۰ درصد واگن‌ها را در داخل خواهیم ساخت. بنابراین ادعای تولید ۱۰۰ درصد داخلی واگن‌ها غیرممکن به نظر می‌رسد و مقرون‌به‌صرفه هم نیست و عملا چنین امکانی وجود ندارد.

*این انتقادات تا چه اندازه از سایر افراد هم شنیده می‌شود؟

این انتقادات نه‌تنها از سوی ما به‌عنوان جناح رقیب مطرح شده، بلکه حتی از اعضای جناحی که اکنون مدیریت شهری را در دست دارند نیز شنیده می‌شود. وعده‌هایی مانند وارد کردن واگن، اتوبوس برقی یا ساخت مسکن برای پرسنل شهرداری همگی بدون تحقق باقی مانده‌اند.

*و در پایان نمره ای که به کارنامه آقای زاکانی می‌دهید؟

مدیریت شهری وظایف متعددی در حوزه‌های عمرانی، شهرسازی، خدمات شهری و حتی روابط عمومی بر عهده دارد. بهترین کسانی که می‌توانند به شهرداری تهران نمره بدهند، مردمی هستند که در سطح شهر زندگی می‌کنند. من فکر نمی‌کنم نمره‌ای که مردم به این مدیریت خواهند داد، نمره قابل قبولی باشد.

دیدگاه شما
منتخب سردبیر