نسخهپیچی برای خسارتهای میلیاردی به مردم؛ متولی فرونشست مشخص میشود؟
فرونشست بهعنوان پدیدهای خطرناک برای رسیدن به مناطق مسکونی نبض تندی دارد؛ این در حالی است که تا به امروز قانونی برای کنترل و کاهش آن وجود ندارد.
فرونشست بهعنوان پدیدهای خطرناک برای رسیدن به مناطق مسکونی نبض تندی دارد؛ این در حالی است که تا به امروز قانونی برای کنترل و کاهش آن وجود ندارد.
100 برابر جانباختگان زلزله بم، تهرانیها روی پهنه فرونشست قرار دارند؛ در زلزله مرگبار بم، 30 هزار نفر فوت شدند اما امروزه 3 میلیون تهرانی در خطر فرونشست هستند.برداشتهای بیرویه و بیقاعده در تهران باعث سستشدن زمین شده است. این برداشتها گاهی برای کشاورزی و گاهی برای ویلاسازی و ساخت مراکز تفننی انجام میشود؛ به صورتی که نادرقلی ابراهیمی عضو کمیسیون آب، کشاورزی و منابع طبیعی مجلس به خبرنگار فارس میگوید: «500 هزار چاه غیرمجاز و 140 تا 150 میلیارد مترمکعب در کشور اضافه برداشت داریم.» همین امر باعث شده تا بهغیراز تهران دیگر شهرها همانند اصفهان، مشهد و... در شرایط بحرانی باشند و آثار فرونشست در ابنیههای آن نیز دیده میشود.
ردپای پاکنشدنی!
ردپای فرونشست در زندگی ایرانیان روزبهروز بیشتر میشود و مناطق بیشتری را در برمیگیرد، اما روند مصارف آبی همچنان به همان روال سابق است. در این راستا به دنبال اضافه برداشتها، منابع زیرزمینی به بافت اسفنجی تبدیل و آبخوانها دچار تراکم شدهاند. ازاینرو طبق دادههای سایت جهانی طبیعت، ایران رتبه سوم را بعد از چین و آمریکا در برداشت از آبهای زیر زمینی دارد.برخی از عوامل انسانی نیز در وقوع و تشدید فرونشست تأثیرگذار هستند. از طرفی دیگر خشکسالی و عدم استفاده درست از آبهای سطحی نقش مستقیمی در باز شدن زمین دارد. در نتیجه بلعیدن زمین، شکستهشدن آسفالتها، آسیب واردشدن به زیرساختها بهصورت ناگهانی در درجه جان افراد را مورد حمله قرار میدهد و بعد تخریباتی را به وجود میآورد.بااینوجود راهکاری واحد برای کنترل این پدیده اجرا نشده تا کمکم بمب ساعتی به مناطق مسکونی نفوذ پیدا کند. برخی از مسئولین معتقدند که علت اینکه قانونی در این باره نداریم برای این است که در سالهای اخیر فرونشست بیشتر در دشتها رخ میداد و بهصورت محسوس شهروندان احساس خطر نمیکردند اما این پدیده در حال نزدیکشدن به مناطق مسکونی است.
در پایتخت، بعد از بزرگراه آزادگان، خیابان کارگر، ونک، چیذر در اثر ترکیدگی لوله در جایی باعث نشست زمین شد که 2 ساختمان در پی این حادثه تخلیه شدند.در این باره، مسعود پزشکیان رئیسجمهور کشور در نشست خبری خود عنوان کرد: «نشست زمین از نظر محیط زیستی وحشتناک است.» همچنین رئیسجمهور کشورمان فرونشست را یکی از دلایلی برای تغییر پایتخت یادکرد که این مسئله، نشاندهنده اهمیت و ضرورت اقدامات سریع و کارآمد برای مواجهه با این بحرانهاست. این موضوعات، نهتنها از منظر زیستمحیطی و اقتصادی، بلکه از جنبه اجتماعی و امنیتی نیز اهمیت بالایی دارند و نیاز به یک رویکرد همهجانبه برای حل آنها وجود دارد.
نسخهپیچی برای خسارتها؛ متولی کیست؟
درحالیکه هزاران خسارت در پی فرونشست به جان و مال مردم تحمیل میشود، جمال موسوی، عضو کمیسیون عمران مجلس به خبرنگار فارس میگوید که «هیچ دستگاهی متولی مهار فرونشست نیست.» اما در مقابل نادر ابراهیمی عضو کمیسیون آب و کشاورزی مجلس میگوید که وزارت نیرو از جهت کنترل برداشت و سازمان جهاد کشاورزی بهمنظور مدیریت تغذیه متولی پیشگیری این پدیده است.پیش از اینها و به دنبال بحرانی شدن فرونشست در تهران، شورای شهر تهران لایحهای بهمنظور کنترل فرونشست به مجلس فرستاد اما تا به امروز فرصتی برای بررسی این لایحه فراهم نشد و به گفته یکی از نمایندگان مجلس این لایحه در دستور کار نیست.در این زمینه، مرکز پژوهشهای مجلس با همکاری کمیسیون آب، کشاورزی و منابع طبیعی در حال تدوین قانونی جهت مدیریت، کنترل و کاهش فرونشست در کشور است. حامد یزدیان عضو کمیسیون آب، کشاورزی و منابع طبیعی به خبرنگار فارس گفت: در تلاش هستیم تا پایان سال ۱۴۰۳ تدوین قانون فرونشست به اتمام برسد.
کارشناسان معتقدند برای مهار این پدیده میتوان با استفاده از کنترل هوشمند کسی توان برداشت از آبهای زیرزمینی بیشتر از میزان پروانهاش نداشته باشد و با پیشرفت تکنولوژی میشود مدیریت آبی را با هوشمندسازی و سازمان سنجش از راه دور حل کرد. همچنین در قانونی که در حال تدوین است اولویتهایی مانند تغذیه سفرههای زیرزمینی از طریق آبخوانداری و آبخیزداری و استفاده از سیلابها و برگشت بیلان منفی به بیلان مثبت وجود دارد.
منبع: خبرگزاری فارس
منبع:
فارس