حل بحران فرونشست در تهران؛ فردا دیر است
اینکه فروچالهها و فرونشست زمین تهدید و بحرانی بزرگ برای تهران است بر کسی پوشیده نیست زیرا تنها در ۲ دهه زمین به ویژه در مناطق جنوبی این استان نشست چهار متری داشته است، این مساله به حدی اهمیت دارد که باید امروز برای حل آن کاری کرد زیرا فردا دیر است.
اینکه فروچالهها و فرونشست زمین تهدید و بحرانی بزرگ برای تهران است بر کسی پوشیده نیست زیرا تنها در ۲ دهه زمین به ویژه در مناطق جنوبی این استان نشست چهار متری داشته است، این مساله به حدی اهمیت دارد که باید امروز برای حل آن کاری کرد زیرا فردا دیر است.
به گزارش روزن آنلاین، با توجه به اینکه در طول ۲۰ سال گذشته چهار متر فرونشست زمین در مناطق جنوبی تهران رخ داده است این موضوع باید به عنوان یک مساله ملی و بااهمیت بیشتر جدی گرفته شود، البته دلایل مختلفی برای این موضوع مطرح شده که مهمترین آن چالش آب و برداشت بیرویه آب از سفرههای زیرزمینی مطرح است.
اظهارات مختلفی از سوی مسوولان اجرایی کشور برای بحران فرونشست زمین در تهران مطرح شده، شینا انصاری، رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفته است: ۳۸۰ شهر و ۹ هزار روستای ایران درگیر فرونشست زمین هستند.
علی بیتاللهی عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی نیز به سکونت سه میلیون تهرانی روی پهنه فرونشست آشار میکند.
محمدصادق معتمدیان استاندار تهران نیز گفته است: دلیل اصلی فرونشستهای تهران، برداشت بیرویه از سفرههای آب زیرزمینی است.
احمد قیومی فرماندار تهران نیز فرونشست زمین را تنها یکی از مشکلات بحرانی در تهران میداند.
محسن پورکرمانی رییس سابق دانشکده علوم زمین دانشگاه شهید بهشتی نیز میگوید: در برخی از مناطق تهران شاهد ۳۶ سانتیمتر فرونشست زمین هستیم.
شاید اهمیت موضوع فرونشست زمین به حدی است که همه این روزها به نوعی آن را مطرح میکنند اما چه باید کرد و چه اتفاقاتی باعث این موضوع شده است که به چنین روزی دچار شدهایم و زمین هر روز که میگذرد بیشتر و بیشتر نشست میکند.
چراهایی در این زمینه وجود دارد که مهدی زارع، رییس مرکز پیشبینی زلزله و استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی و سیدعبدالرضا سعادت، مدیرکل نقشهبرداری زمینی و بنیادی سازمان نقشهبرداری کشور بیشتر به این موضوع پرداختهاند.
گستره بزرگی از فرونشست زمین در مناطق جنوبی تهران
رییس مرکز پیشبینی زلزله و استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی در این باره گفت: فرونشست زمین و اخباری که از فروچالهها در فضای مختلف داغ میشود باید از سوی همه جدی گرفته شود.
نه ز زارع افزود: فروچاله در هر شهری که رخ میدهد واکنش رسانهای به آن برانگیخته میشود، همانطور که به تازگی در تهران چند فروچاله اتفاق افتاد.
وی اظهار کرد: اینکه به فروچاله، فرونشست هم گفته شود اشکال کلی علمی ندارد اما فرونشست گستره بزرگی از زمین است و دشتی است که نشست میکند.
به گفته زارع، به طور معمول در تهران در یک منطقه ممکن است بیش از ۳۵ سانتیمتر این فرونشست قابل مشاهده باشد اما در یک گستره بزرگ حدود ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر در سال است.
وی ادامه داد: اتفاقی که در بخشهایی از جنوب غربی تهران رخ داده اینکه محدوده جنوب غربی بخش عمدهای از گستره فرونشست داخل تهران به شمار میرود که بخش عمده آن به بهارستان، شهریار و ملارد مرتبط است و انتهای آن در استان البرز قرار گرفته است.
زارع افزود: عدد ۳۶ سانتیمتر فرونشست در سال به محدوده جنوبی تهران مرتبط است و میتوان گفت که گستره کلی همه این فضای دارای فرونشست ۳۶ سانتیمتر نیست.
منبع: خبرگزاری ایرنا