۲۶ مهر ۱۴۰۳
کد خبر: 2889

پاسخ سازمان حفاظت محیط‌زیست به انتقادها از وضعیت باغ‌وحش‌ها: صبوری کنید!

رتبه‌بندی باغ‌وحش‌ها در دستورکار سازمان محیط‌زیست است. اگر باغ‌وحش‌ها در مهلت تعیین‌شده نتوانند خودشان را به استانداردهای اعلام‌شده برسانند، قطعاً با آنها برخورد قانونی می‌شود

پاسخ سازمان حفاظت محیط‌زیست به انتقادها از وضعیت باغ‌وحش‌ها: صبوری کنید!

رتبه‌بندی باغ‌وحش‌ها در دستورکار سازمان محیط‌زیست است. اگر باغ‌وحش‌ها در مهلت تعیین‌شده نتوانند خودشان را به استانداردهای اعلام‌شده برسانند، قطعاً با آنها برخورد قانونی می‌شود

به گزارش روزن آنلاین، طی سال‌های گذشته بارها این جمله از سوی مسئولان مختلف دفتر حفاظت و مدیریت حیات‌وحش سازمان حفاظت محیط‌ زیست تکرار شده است: «رتبه‌بندی باغ‌وحش‌ها در دستورکار است». حالا، بار دیگر «غلامرضا ابدالی»، مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات‌وحش این سازمان، به «پیام ما» می‌گوید که این رتبه‌بندی در دستورکار است و می‌خواهند نظارت بر فعالیت‌ باغ‌وحش‌ها با جدیت بیشتری دنبال شود. سامانه‌ای برای فعالیت باغ‌وحش‌ها تهیه شده و قرار است تا رسیدگی به وضعیت فعلی به‌درستی انجام نگرفته، مجوز جدیدی داده نشود و بر تعداد ۷۷ باغ‌وحش و باغ پرندگان کشور افزوده نشود. فعالان این حوزه اما معتقدند طی سالیان گذشته بارها این وعده‌ها داده شده، اما نه پایش مستمری در کار بوده است، نه نظارت دقیقی انجام می‌گیرد و نه آمار درستی از حیوانات حاضر در باغ‌وحش‌ها و توله‌هایی که از آنها متولد می‌شود، منتشر می‌شود. مسئله قاچاق حیات‌وحش در باغ‌وحش‌ها هم از جمله دیگر مسائلی است که بارها مطرح شده، اما ابدالی در پاسخ به پرسشی دراین‌باره می‌گوید «کارهای بسیاری انجام داده‌ایم که نیازمند گفت‌وگوی مفصل دیگری است و در حال حاضر نمی‌توان درباره‌اش صحبت کرد.»

 سال‌هاست سازمان حفاظت محیط‌زیست از ارزیابی و رتبه‌بندی باغ‌وحش‌ها صحبت می‌کند، اما این اتفاق رخ نداده است، وضعیت در حال حاضر چگونه است و باتوجه‌به حضور ریاست جدید سازمان آیا قرار است تغییری در این وضعیت رخ دهد؟

رتبه‌بندی باغ‌وحش‌ها در دستورکار سازمان است. چنانچه باغ‌وحش‌ها امتیازات لازم را کسب نکنند و در بازه زمانی و مهلت تعیین‌شده نتوانند خودشان را به استانداردهای اعلام‌شده برسانند، قطعاً با آنها برخورد قانونی انجام می‌دهیم. استانداردها هم به‌روزرسانی‌شده و در این زمینه مشکلی نداریم. از سویی، ما تلاش کرده‌ایم تا نظارت را بالا ببریم. در همین راستا، هیچ‌گونه مجوز جدیدی برای باغ‌وحش نمی‌دهیم. در مقابل تمرکز خود را روی بالا بردن کیفیت باغ‌وحش‌هایی که داریم، گذاشته‌ایم.

انتقادات اما به عملکرد محیط‌‌زیست در این زمینه بالاست. حفاظت گونه‌ها جدی گرفته نمی‌شود و این یکی از مهمترین ضعف‌های موجود است.

بله، متأسفانه باغ‌وحش‌ها در بعد حفاظت از گونه‌ها جدی وارد نشده‌اند، اما ما می‌خواهیم همه ابعاد فعالیت یک باغ‌وحش دیده شود. باید آموزش جدی گرفته شود، به‌علاوه این مراکز جنبه تفریحی و تفننی هم دارند و افراد برای گذران اوقات فراغت به این مراکز می‌روند که به این بعد هم باید توجه شود. اگر این مجموعه‌ها یک‌بعدی رشد کنند، اهداف اصلیشان دیده نمی‌شود. در حال حاضر، تعداد باغ‌وحش‌ها و باغ پرندگانمان در کشور ۷۷ مرکز است که رسیدگی دقیق به این مراکز جدی‌تر شده است.

 همانطور که تأیید کردید حفاظت از گونه‌ها جدی نبوده، همین موضوع سبب شده شاهد مرگ‌ومیرهای بسیاری باشیم که پاسخ درستی برای برخی از آنها وجود ندارد، بارها عنوان کرده‌‌اند که حیوان مریض است و بعد خبر مرگ منتشر شده است. نبود شفافیت یکی دیگر از گلایه‌های فعالان حقوق حیوانات است. چه پاسخی برای آن دارید؟

از باغ‌وحش‌داران خواسته‌ایم تا اطلاع‌رسانی‌ کامل داشته باشند و ما هم وضعیت را رصد می‌کنیم. قطعاً نسبت به گذشته تغییراتی رخ داده و گام‌هایی برداشته شده، اما راضی‌کننده نبوده است. می‌دانیم وضعیت فعلی با استانداردهای روز باغ‌وحش‌ها که در دنیا به آن عمل می‌شود، تفاوت فاحشی دارد و این وظیفه ما را سنگین می‌کند. امیدواریم مردم صبوری کنند تا ما بتوانیم باغ‌وحش‌ها را به استاندارد برسانیم. وقتی می‌گوییم ارزیابی و رتبه‌بندی یعنی چیزی در حدود ۵۰ شاخص را تعریف کرده‌ایم که بخش‌های مختلفی را در برمی‌گیرد و حتی حقوق بازدیدکنندگان هم جزو محورهایی است که ما در این رتبه‌بندی لحاظ کرده‌ایم و تا زمان محقق شدن این موارد تلاش‌هایمان را ادامه می‌دهیم.

 سال ۱۴۰۰، مدیرکل سابق دفتر حفاظت و مدیریت حیات‌وحش سازمان محیط‌زیست به ما درباره سامانه‌ای گفت که باغ‌وحش‌ها باید در آن ثبت‌نام کنند و اطلاعاتشان را بارگذاری کنند، این سامانه در حال حاضر چه وضعیتی دارد؟

این سامانه طراحی و بخش‌هایی از آن مورد بهره‌برداری قرار گرفته و در حال تکمیل شدن است و بر این اساس، قرار است فعالیت‌ باغ‌وحش‌ها کاملاً شفاف شود. در این سامانه تمام اطلاعات مربوط به گونه‌ها ثبت می‌شود و هر نقل‌وانتقال حیوانات در آن آورده می‌شود و کارشناسان ما به‌صورت آنلاین می‌توانند بر عملکرد باغ‌وحش‌داران نظارت کنند.

 نبود پایش مستمر از جمله دیگر انتقادات به عملکرد دفتر حفاظت و مدیریت حیات‌وحش سازمان است. نبود این پایش‌ها در کنار نبود شفافیت عاملی است که آسیب دیدن گونه‌ها و به‌تبع مرگ آنها بسیار دیر خبری شود. چه توضیحی برای این وضعیت وجود دارد؟

استان‌ها موظف به پایش مستمر هستند و از سوی مرکز هم به‌صورت مستمر پایش دارد. به‌صورت  ماهیانه حتماً باید بازدید انجام شود و برای راستی‌آزمایی و مواردی که در سامانه ثبت‌شده کار کارشناسی و رصد داریم. ما در آینده‌ای نزدیک تغییرات مثبت بسیاری را در وضعیت باغ‌وحش‌ها خواهیم داشت، هرچند نمی‌توانم بازه زمانی دقیقی را تعیین کنم، اما می‌خواهم مردم بدانند که نسبت به وضعیت حساس هستیم و تشدید نظارت و پایش از جمله مواردی است که برای بهتر شدنش برنامه‌هایی در دست اجراست.

منبع: روزنامه پیام ما

منبع: روزنامه پیام ما
دیدگاه شما
منتخب سردبیر